Categories
Vesti

Čepom do osmeha

Partizan 2 se zajedno sa festivalom Veselinka, priključio akciji „Čepom do osmeha“. Prikupljene čepove odnećemo ove subote na festival, gde će se kasnije sortirati i odneti dalje.

Akcija „Čepom do osmeha“ je nastala na inicijativu diplomirane ekološkinje Vanje Petković iz Novog Sada, koja je tokom svojih studija saznala za primer dobre prakse Slovenije, gde je pokrenuta humanitarno-ekološka akcija recikliranja čepova sa ciljem prikupljanje sredstava za pomoć deci sa invaliditetom ili sa nekom smetnjom u razvoju.
Upravo takva akcija odbvija se od maja 2012. godine i u Srbiji. Danas, ovu akciju podržavaju mnoge škole, vrtići, sportski centri, firme i kompanije. Na samom početku 2014. godine prikupljeno je oko 2,5 tone čepova!

Ova akcija ima trostruku ulogu, a to je da se otpad reciklira, da se misli o svojoj sredini i da se razvija humanost i solidarnost kod dece i ljudi.
Oni koji žele da učestvuju treba da odvajaju svoje čepove u kutije na kojim stoji natpis Čepom do osmeha. Jedini uslovi je da su čepovi plastični, nije važno da li su oni od napitaka, sokova, vode, mleka, kućne hemije, šampona, pasta za zube, jogurta). U Partizanu 2, kutiju možete naći u društvenoj prostoriji.

Sredstva koja se dobiju kada se čepovi predaju na reciklažu su namenjena u humanitarne svrhe, sa ciljem da pomognu deci sa invaliditetom ili nekom smetnjom u razvoju, kako bi im se omogućilo lakše učestvovanje u obrazovanju.
Više informacija nadjite na sajtu cepomdoosmeha.org.rs i prključite se!